Vijesti

Zvanično otvoreno predstavništvo HO “Hasene” u Prijepolju

U četvrtak, 24. augusta 2023. godine IGMG Balkans i Humanitarna organizacija “Hasene” otvorili su ured u Prijepolju, a koji će biti zadužen za aktivnosti u dijelu Polimlja, odnosno u Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši. Ured će organizirati i realizirati edukativne i humanitarne aktivnosti. Ovaj dan je poseban za IGMG Bakans i Humanitarnu organizaciju “Hasene” jer otvara novo poglavlje u radu ovih organizacija na pomenutm dijelu Polimlja. Ove organizacije već 11 godina djeluju na ovom području, a otvaranje ureda će dodatno poboljšati rad i mogućnosti.

Značaj prisustva ovih organizacija u Prijepolju prepoznali su i u lokalnoj upravi općine Prijepolje, čiji je predsjednik Dragoljub Popadić primio delegaciju IGMG Balkans i Humanitarne organizacije “Hasene”, koju je predvodio Edin Salković, predsjednik IGMG Balkans, a uz njega sastanku su prisustvovali i Edis Ujkanović, predsjednik Humanitarne organizacije “Hasene” za Srbiju i Sandžak; potom Nedžad Kahrović, koordinator Humanitarne organizacije “Hasene” za Polimlje i dr. Uz predsjednika općine Popadića sastanku ispred Općine prisustvavali su Samira Ćosović, zamjenica predsjednika Općine Prijepolje; te Izudin Šantić, predsjedavajući Skupštine Općine Prijepolje. Na sastanku je predsjednik Popadić izrazio dobrodošlicu delegacija IGMG Balkans i Humanitarne organizacije “Hasene”, te poželio uspjeh u radu i iskazao spremnost da Općina bude partner u nekim projektima, kao i da bude podrška u radu. S druge strane predsjednik IGMG Balkans Salković je naglasio da otvaranje ureda u Prijepolju predstavlja čin podrške građanima Prijepolja i Polimlja, te podržao ideju o saradnji i eventualnim zajedničkim projektima edukativnog i humanitarnog karaktera.

Nakon sastanka u Općini svečano je otvoren ured koji se nalazi u ulici Abdurahmana Pašanovića na broju 5. Vrpcu se presjekli: gospođa Ćosović, te gospoda: Salković, Šantić, Ujkanović, Kahrović. Voditelj programa otvaranja ureda Anes Džunuzović upoznao je prisutne o historijatu i aktivnostima IGMG-a i Humanitarne organizacije “Hasene” s naglaskom na aktivnosti koje su realizirane na Balkanu, a posebno u Sandžaku. Predsjednik Salković je prenio selame i pozdrave generalnog predsjednika IGMG-a gospodina Kemala Erguna, te je istakao opredjeljenost organizacija da edukativno i humanitarno pomažu građane Balkana, te da pored Centra u Sarajevu i Novom Pazaru, postoje uredi u Skoplju i Radovišu u Sjevernoj Makedoniji, te sada i u Prijepolju. Naravno, uz namjeru da se slični uredi i centri otvaraju i u drugim državama i gradovima Balkana. Edis Ujkanović, predsjednik Humanitarne organizacije “Hasene” za Srbiji i Sandžak nije krio radost zbog otvaranja ovog predstavništva. On je istakao da je Prijepolje i cijelo Polimlje već duži niz godina mjesto gdje “Hasene” ostvaruje

značajan doprinos u pomaganju  socijalno ugroženih porodica. Naglasio je da “Hasene” i IGMG nisu tu samo da pruže materijalnu pomoć, već također ističe važnost edukacije i osnaživanja stanovništva. Planirano je organiziranje kurseva i edukativnih radionica, čime će se organizacija fokusirati na podizanju svijesti o važnim pitanjima kao što su prevencija zdravlja i osnaživanje jetimskih porodica.

Svečanom otvaranju ureda u Prijepolju prisustvovali su i lokalni privrednici koji su podržali ovaj hvale vrijedan korak. Njihova posvećenost društvenoj odgovornosti i podršci lokalnim inicijativama dodatno je naglasila značaj ovog događaja. Također, otvaranju ureda prisustvovale su i majke jetima, kojima “Hasene” pridaje poseban značaj. Njihova hrabrost i upornost inspirišu cijelu zajednicu, a “Hasene” im pruža podršku kroz različite programe i inicijative.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *