Vijesti

HO Hasene dijelio ruže i marame za 1. februar – Svjetski dan Hidžaba

Humanitarna organizacija Hasene objeležila je Dan hidzaba u Novom Pazaru, koji je privukao veliki broj učesnika. Stipendisti, volonteri i radnici organizacije su u centru grada dijelili cvijeće i hidzabe.

Hidžab predstavlja: pokornost Božjoj odredbi, štit od neugodnih pogleda, podsjetnik na vladanje svojim emocijama i stavovima, lijep odnos i poštovanje i samilost ka drugima, jer žena sa hidžabom je reprezent islama.

Hidžab predstavlja lični izbor, ukras i zaštitu, a nikako simbol ugnjetavanja i prisile, jer u vjeri nema prisile.

Ovim danom se želi podstaknuti vjerska tolerancija i razumijevanje, omogućiti onima koji žele da više saznaju o hidžabu da otvoreno pitaju i saznaju sve što ih zanima o svemu što hidžab za ženu predstavlja.

Pored toga, ženski sektor organizacije je održao sijelo na kojem su žene i djevojke podijelile svoja iskustva i pričale o koristima koje im je donio hidžab. Sijelo je okupilo žene različitih interesovanja i godina oko istog cilja, što je pokazalo raznolikost podrške hidzabu.

Podrška pravim vrijednostima od strane humanitarne organizacije Hasene u Sandžaku predstavlja samo početak jačanja ženskog sektora u društvu. Ovaj događaj je pokazatelj zalaganja i angažovanja organizacije da pomogne ženama da izgrade snažniji i aktivniji položaj u društvu.

Ženski sektor humanitarne organizacije Hasene će nastaviti da radi na osnaživanju žene u društvu i mreže za podršku ženama, te da se angažuje u kampanjama koje promovišu vrijednost žene u islamu

Ovaj događaj je još jedna prilika za podizanje svijesti i promovisanje važnosti hidžaba, tolerancije prema hidžabu i osnaživanje žene u islamu.

Hasene će nastaviti sa svojim zalaganjem za unapređenje života i pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija, uključujući i promovisanje hidzaba kao izraza vjerske slobode.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *