Vijesti

Hasene i IGMG održao promociju dječijeg časopisa “MRAVKO” u Novom Pazaru / VIDEO

U subotu, 22. oktobra 2022. godine u Domu omladine u Novom Pazaru održana je promocija Časopisa za djecu “Mravko”. Nakon pozdravnog izlaganja Enise Aganović, glavne urednice časopisa “Mravko” o časopisu su govorili Enes Nikšić i Ersan Muhović. Promocijom je moderirao Anes Džunuzović.


Enes Nikšić, dugogodišnji uposlenik Gradske biblioteke u Novom Pazaru i istaknuti sandžački književnik, autor romana “Begova kuća” i “Fes”, govorio je o važnosti dječijih časopisa u odgoju i obrazovanju djece. Prisjetio se dječijih časopisa koji su izlazili u vremenu njegovog odrastanja, a koji su bili dio odgojno-obrazovnog sistema, te je naglasio da “Mravko” ni u kom smislu ne odstupa kvalitetom od tih časopisa i toplo ga preporučio djeci od 5-13 godina.

Nikšić je pozvao djecu da više vremena provode s knjigom i edukativnim časopisima, nego s ekranima mobitela, laptopa i televizora. Učenje će ih oplemeniti i učiniti boljim, ali i obrazovanijim osobama.


Ersan Muhović, profesor jezika i književnost i doktorant na Filološkom fakultetu u Beogradu podjelio je svoja iskustva nastavnik iz obrazovnog sistema u Srbiji naglašavajući da su časopisi poput “Mravka” odlična dopuna i sadržaj za vannastavne aktivnosti, gdje se djeci nude i rubrike za zabavu, za edukaciju, učenje i igru.
Prisutni su mogli nakon promocije da pogledaju i izložbu “Vremeplov sarajevskih studentica”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *