Vijesti

U prostorijama HO “Hasene” održena tribina povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlostavljanja nad ženama.

Sinoć je u prostorijama humanitarne organizacije “Hasene” održena tribina povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlostavljanja nad ženama.

Tribinu su vodile dvije divne dame, gospođa Zibija Šarenkapić i doc. dr. Milena Belić – psiholog. Odabrali smo baš ovaj datom jer se 25. novembra obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama kada se širom svijeta organizuju razne aktivnosti koje za cilj imaju eliminaciju nasilja koje pogađa mnoge.


Ovaj datum je proglašen na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba 1981. godine, kada su žene progovorile o porodičnom nasilju i seksualnom zlostavljanju. Datum je ozvaničen od strane Ujedinjenih Nacija 1999. godine, a odabran je kao datum sjećanja na sestre Mirabel koje su brutalno ubijene od strane Dominikanskog diktatora.

Tribina je bila jako interesantna i dinamična. Nije to bilo samo izlaganje na određenu temu, već razgovor i druženje koje će svima ostati u sjećanju, a iskreno se nadamo da će doprijeti do svijesti onih koji su iskušani a nemaju hrabrosti da naprave prvi korak i potraže izlaz. UVIJEK POSTOJI RJEŠENJE – opšti je zaključak svih učesnika ove tribine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *