Vijesti

Posjeta Hasene donatora iz Njemačke i Austrije

HO „HASENE“ u priodu od 18. do 23. novembra 2022. godine sprovela je projekat obilaska jetima Sandžaka i njihovo bliže upoznavanje sa donatorima iz dijaspore. Riječ je o projektu u okviru koga će se izvršiti klanje deset krupnih kurbana, bit će podijeljeno 360 prehrambenih paketa sa osnovnim životnim namirnicama i obići će se 194 jetimske porodice.

Ciljna grupa podjele krubana i paketa namirnica prioritetno su jetimske porodice, ali i porodice koje imaju materijalne poteškoće. HO „Hasene“ djeluje na teritoriji cijelog Sandžaka, tako da će se obilazak jetimskih porodica organizovati u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Novoj Varoši, Brodarevu, Prijepolju i Priboju. Za svaki od pobrojanih gradova bit će organiziran centralni zajednički skup jetima i donatora, sa ciljem
bližeg međusobnog upoznavanja i druženja.


Posjeta jetima Novoj Varoši, Priboju i Prijepolju cijelom projektu daju dodatanu pozitivnu notu i kvalitet. Ovaj dio Sandžaka je u fokusu HO „Hasene“ jer je položaj muslimana tih gradova teži od polažaja muslimana i jetimskih porodica u ostalim sandžačkim gradovima.

Ekonomsko osnaživanje kroz punu socijalnu inkliziju jetimskih porodica diljem Sandžaka je jedna od osnovnih ciljeva rada HO „Hasene“. Brigom za jetime i jetimske porodice, Uzvišeni Allah, dž.š, dat će cijeloj zajednici muslimana boljitak u najširem smislu te riječi.Ovaj projekat pokazuje veličinu Islama i šehadeta, jer činjenica da su donatori iz Austrije i Njemačke prevalili toliki put, samo da bi vidjeli stanje jetimskih porodica, sa njima progovorili koju toplu riječ, govori sama za sebe.

Pripadnici Islama su braća, a briga o jetimima je jedan od važnijih elemenata ismalskog bratstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *